Duits
Engels

Header Gereedschappen-3

 

Oliewetstenen gebonden, flexibele wetstenen

Voor het verbeteren van de oppervlaktegesteldheid van complexe vormen zijn oliewetstenen de enige juiste optie. Een grote verscheidenheid aan bindingen en korrelgroottes maken ook hier een passende keuze mogelijk. Bepalend zijn de hardheid en de samenstelling van het te bewerken materiaal.

De oliewetstenen zijn zo opgebouwd dat de bot wordende korrel uitbreekt en plaatsmaakt voor de nieuwe korrel. Hoe slijtvaster de gekozen slijpkorrel, hoe harder de binding. Een zachte steen wordt dus vaak ingezet als de vorm complex is en de steen snel de vorm moet overnemen om zo het hele oppervlak te kunnen bewerken. De hardheid van het materiaal bepaalt de stappen die nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. De toegevoegde olie zorgt voor een juiste afvloeiing van de losgebroken korrels.

Advies: gebruik altijd een wetsteenolie en nooit een olie die niet voor wetten is gemaakt. Een gewone olie zorgt er namelijk voor dat de losgebroken korrels gaan samenkleven en veroorzaakt zo diepe krassen in het oppervlak.

Flexibele wetstenen

Voor lastig te bereiken plaatsen in vormen en producten is er de flexibele wetsteen. Die bestaat uit een fiber waarin een slijpkorrel is ingebed, waardoor de relatief kleine wetsteen meer kan worden belast zonder dat hij breekt. Flexibele wetstenen zijn zeer geschikt voor bijna alle materialen. De kleur is een indicatie voor de korrelgrootte. Deze wetstenen zijn er al met een dikte vanaf 0,5 mm. Ook is er een ronde versie met een spantang met een diameter van 3 of 2,35 mm, zodat u tevens roterend kunt werken. De flexibele wetstenen zijn te dressen met een diamantvijl.

Wetstenen

Flexibele wetstenen